środa, 23 marca 2016

SZCZĘŚLIWE GARNKI EXTRA - Beata Pawlikowska - Wydawnictwo EDIPRESSE Książki

Uwielbiam, kocham, szaleję za książkami kulinarnymi!
Nie to żebym była jakimś miłośnikiem gotowania i korzystała z kuchni 24/h.
Uwielbiam książki kucharskie za to że są, za to, że mogę w każdej chwili braku kulinarnych pomysłów z nich skorzystać. Uwielbiam je też za to jak są wydane.
A te najnowsze są wydane po mistrzowsku!

Gdy w moje ręce wpadła książka kulinarna Beaty Pawlikowskiej oszalałam!
Format olbrzym, twarda i bardzo przyjemna kolorystycznie oprawa, wysokiej jakości papier oraz przepiękne zdjęcia!
Mimo, że potrawy nie są zbyt skomplikowane to zdjęcia przedstawiające je są wspaniałe, zachęcają do tego aby każdą z tych rzeczy spróbować zrobić samodzielnie.




Kuchnia Beaty Pawlikowskiej jest inna niż pozostałe.
Nie znajdziesz tutaj mięsa i rzeczy przetworzonych.
Pani Beata przedstawia swoje przepisy i kompozycje smakowe przygotowane tylko z naturalnych i zdrowych produktów.
Wierzy ona również, że w szczęśliwej kuchni powstaje również szczęśliwe jedzenie.
Autorka książki czerpie inspiracje ze starożytnej chińskiej filozofii pięciu smaków.
Zgodnie z nią przygotowuje potrawy na każdą porę roku.
W ten sposób swoje autorskie przepisy dań na wiosnę, lato, jesień zimę, ciastka oraz chleb zebrała w całość i zamieściła w książce "Szczęśliwe garnki EXTRA".
Znajdziemy tutaj również przepisy na święta Wielkiej Nocy oraz na Boże Narodzenie.
Znajdziemy tutaj również kilka przepisów na koktajle, herbaty i napoje.

Dania przedstawione w tej książce nie są skomplikowane. Zazwyczaj składają się z kilki składników.
A to jak wiemy dla naszego organizmu najzdrowsze i najlepsze.
Książka z pewnością inspiruje, pozwala poznać inną kuchnię niż ta która nam towarzyszy na co dzień. Przepisy zachwycają prostotą i łatwością wykonania.

Polecam tę książkę wszystkim! Miłośnikom zarówno prostej i zdrowej kuchni jak i tym, którzy lubią "porządnie"zjeść. Polecam tę książkę tym którzy w kuchni są mistrzami, jak i tym którzy stawiają tam pierwsze kroki - być może odnajdziecie w tej książce kila swoich ulubionych przepisów.
Polecam tę książkę również na prezent - jest to prawdziwa perełka wydawnicza!





Z materiałów prasowych Edipresse Książki:

Beata Pawlikowska zaprasza do wspólnego gotowania zdrowych i smacznych dań, które można w prosty sposób przyrządzić z naturalnych produktów. Dzieli się prawie 200 przepisami na cztery pory roku, ciastka, chleb, Boże Narodzenie i Wielkanoc. „Szczęśliwe garnki EXTRA” ukazały się 16 marca nakładem Edipresse Książki.

Odkąd Beata Pawlikowska odkryła, że produkty ze sklepów zawierają szkodliwe związki chemiczne, poprawiające smak i trwałość, postanowiła nauczyć się samodzielnie gotować. Zaczęła korzystać wyłącznie ze zdrowych i nieprzetworzonych produktów. Wkrótce tworzenie nowych kompozycji smakowych stało się jej pasją. Znana podróżniczka wierzy, że w szczęśliwej kuchni powstaje szczęśliwe i dobre jedzenie, które nie tylko karmi ciało, ale też duszę.
Szczęśliwe garnki EXTRA” to prawdziwe kompendium kulinarnej wiedzy Beaty Pawlikowskiej. Dziennikarka i podróżniczka umieściła tu ulubione autorskie przepisy z serii „Szczęśliwe garnki” (listopad 2015, Edipresse Książki), na którą składa się sześć książek kulinarnych z przepisami na wiosnę, lato, jesień, zimę, ciastka i święta. Dodatkowo wzbogaciła wydanie specjalne o zupełnie nowe przepisy, m.in. na chleb czy potrawy wielkanocne, w tym mazurki.

W książce „Szczęśliwe garnki EXTRA” autorka podkreśla, że czerpie inspiracje ze starożytnej chińskiej filozofii pięciu przemian. Przekonuje, że warto gotować w zgodzie ze zmieniającymi się porami roku i korzystać z sezonowych składników. Wiosną pojawia się zielony groszek, który można przyrządzić z ziemniakami, marchewką i fasolką czy dodać do zupy wraz z kukurydzą. Lemoniada arbuzowa oraz orzeźwiający koktajl z malin i truskawek pomoże się schłodzić latem. Wtedy też można nacieszyć się fasolką szparagową oraz przyrządzić ją z kaszą quinoa czy z soczewicą i brukselką. Jesień to czas rozgrzewających przypraw, takich jak imbir, kurkuma i cynamon, a także dyni, gruszek i bogactwa warzyw. Na tę porę roku Beata Pawlikowska proponuje m.in. gulasz dyniowy z fasolą i kolendrą, roladki z bakłażana nadziewane soczewicą i zupę z kabaczka z kukurydzą i czosnkiem. Zimą trawienie przebiega wolniej i cały organizm odpoczywa. Warto wtedy spróbować wzmacniającej kaszy jaglanej z kozieradką i czosnkiem czy rozgrzewającej herbaty cytrusowej z trawą cytrynową.

Nie zabrakło także przepisów na ciastka, które można przygotować bez przetworzonych produktów takich jak cukier, margaryna, śmietana czy biała mąka. Beata Pawlikowska prezentuje autorskie receptury na afrykańskie ciastka z czekoladą i orzechami ziemnymi, chińskie ciastka z czerwoną fasolą czy amerykańskie ciastka z borówkami i śliwkami. Wszystkie są proste w przygotowaniu i będą stanowić świetny deser. Autorka przekonuje też, że samodzielne upieczenie prawdziwego i zdrowego chleba jest proste i szybkie. W dodatku domowy wypiek będzie pozbawiony drożdży, słodu jęczmiennego, glutenu pszennego i innych, często szkodliwych dodatków stosowanych w przemysłowych piekarniach. Czytelnicy znajdą przepis na zakwas oraz na różne chleby: gryczany z orzechami włoskimi, jęczmienny z cebulą i ziołami, jaglano-migdałowy czy ze śliwkami.

Tradycyjne polskie potrawy na święta Bożego Narodzenia są ciężkostrawne, tłuste czy słodkie. Beata Pawlikowska proponuje zastąpić je daniami przygotowanymi z pełnowartościowych i zdrowych składników, m.in.: barszczem z białą fasolą, kapustą z fasolą, śliwkami i migdałami, kotletami gryczanymi w płatkach amarantusowych czy pikantnymi burakami z imbirem i kolendrą. Z książką „Szczęśliwe garnki EXTRA” można również urządzić lekkostrawną i zdrową Wielkanoc. Na świątecznym stole mogą pojawić się np. mazurek jabłkowy z figami i orzechami, sałatka z kolendrą i kaszą gryczaną czy jaglanka z marchewką i daktylami.



1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za każdy komentarz :)